Gemeente Zaanstad doet met data

By 18 november 2016Nieuws

Met de 23 gestarte Big Data pilots in het afgelopen 1,5 jaar laat gemeente Zaanstad zien serieuze ambities te hebben data gedreven te willen worden. De eerste pilots stonden in het teken van leren en waren een manier om de gemeente bewust te maken van de kansen van werken met data. Later kregen de pilots ook daadwerkelijk succes. Maar misschien nog wel interessanter, gemeente Zaanstad is klaar voor een volgende stap en ziet nu noodzaak om de data-analyse discipline in haar organisatie te versterken.

“Het opzetten van de eerste datapilots was een uitstekende manier om meer bewustwording te creëren binnen de gemeente. Maar na de eerste successen gaan we in het komende jaar forse stappen zetten om met behulp van data maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.” Aldus Tom Pots, trekker datagestuurd werken bij de gemeente Zaanstad.

Tom geeft aan: “De directie was blij met de eerste resultaten. Echter, de borging van kennis en expertise was  beperkt. Dat deed de directie besluiten om formatie te alloceren om de data science capaciteit in de organisatie te versterken. Op deze manier vliegt de opgedane kennis en expertise niet meteen de organisatie weer uit, maar is het  geborgd in de organisatie en kan het ingezet worden om de organisatie meer gedreven te maken.”

bdg-zaanstad-1

De gemeente Zaanstad is onder leiding van Jan van Ginkel, gemeentesecretaris in Zaanstad en visionair op het gebied van publiek beleid, die het statement hanteert; “Data moet je doen!”, aan de weg aan het timmeren om een koploper te worden in de publieke sector op het gebied van Big Data. Tijdens de laatste bijeenkomst van BigDataGemeenten liet de gemeente Zaanstad zien hard aan het werk te zijn om met data het verschil te maken, bijvoorbeeld door data toegankelijk te maken via het Datapakhuis en samen met partners maatschappelijke vraagstukken aan te pakken in het Data Lab. Jan van Ginkel was trots dat hij tijdens het event 2 data science trainees van Xomnia, Lisanne van Rijnveld en Boris Stapel, welkom mocht heten om Zaanstad te gaan helpen bij haar ambities.

Ben je benieuwd geworden welke onderwerpen en informatie nog meer gedurende BigDataGemeenten is gedeeld afgelopen maand? In de deze link vind je een gaaf artikel dat een beschrijving geeft van de onderwerpen en meest interessante gedeelde kennis, geschreven door Lisanne van Rijnveld. Veel leesplezier!