Zaanstad

28 september 2016

Op 28 september 2016 organiseert BigDataGemeenten een nieuwe BigDataGemeenten bijeenkomst. We verzamelen deze keer bij de gemeente Zaanstad. De gemeente met ruim 150.000 inwoners is actief bezig zich data-gedreven te organiseren. Jan van Ginkel publiceerde een aantal jaar geleden al een interessante visie over de toekomst van dienstverlening. Jan van Ginkel zal ons hartelijk welkom heten als gemeentesecretaris van de gemeente Zaanstad en is onze eerste spreker op deze bijeenkomst.

Tom Pots en Gert-Jan Timmerman zullen vertellen over de ontwikkeling en status van het Zaans Datalab en Datapakhuis. Alles gericht op het meer toegankelijk maken van de data voor de ambtenaar en inwoner.

In een interactief gedeelte gaat Nicolette van der Slot van de gemeente Zaanstad ons uitdagen na te denken over de ontwikkelingen die ons te wachten staan en hoe data-gedreven sturing daarbij gaat helpen of van invloed gaat zijn. Hoe deze sessie precies vorm gaat krijgen blijft nog even geheim.

Spreker Anton Ekker adviseert en procedeert over de juridische aspecten van ICT, met een sterke focus op het privacyrecht. Hij is nauw betrokken bij actuele ontwikkelingen rondom online marketing, online profilering en de toepassing van kunstmatige intelligentie. Anton vertelt over wat er nu juist wél kan op dit gebied.

En na veler verzoek nu dan eindelijk ook een verhaal vanuit Xomnia. Innovatie door middel van data-gedreven sturing is onze core. Martijn Imrich, Xomnia’s architect neemt ons mee in zijn wereld, de Big Data Reference Architecture. De vraag naar (big) data onderzoek neemt in een razend tempo toe, ook binnen gemeenten, maar hoe faciliteer je dat en hoe neem je dat daarna in productie? Martijn Imrich vertelt vanuit zijn expertise hoe dit vorm te geven, wat een datalab eigenlijk betekent en waar het naartoe zal gaan (volgens hem)..

10:00 – Inloop
10:30 – Jan van Ginkel | De alerte overheid: data versterken gemeenschappen
11:15 – Tom Pots en Gert-Jan Timmerman | Zaanse Data Lab en Datapakhuis
11:45 – Nicolette van der Slot | Interactief (inclusief lunch)
13:00 – Anton Ekker | Privacyrecht – Wat betekent het nu écht, en wat kan er eigenlijk wel?
13:30 – Martijn Imrich | Van innovatie naar productie
14:15 – Einde, napraten en uitloop (tot 14:30)

Woensdag, 28 september 2016

Zaanstad

Het Blauwe Pand, Aris van Broekweg 2
1507 BB Zaanstad

Downloads

De presentaties die tijdens de bijeenkomst zijn gegeven zijn beschikbaar via de links hieronder.